Pages

Tuesday, November 20, 2012

Manisnya


"Malaslah nak fikir... belum ready..."
"Belum sampai masanya lagi..."
"Macam mana nak mulakan, tak reti..."
"Saya memang sedang mencari lah ni..."
Perlahan-lahan, perasaan itu meresap ke hati.
"SubhanAllah, perasaan apakah ini..?"

Itulah perasaan yang suci, ingin saling menyayangi. Ingin saling melengkapi. Ingin dicintai. Ingin dirindui. Perasaan untuk bertemu pasangan. Di atas landasan pernikahan. Tatkala ia hadir dalam perasaan dan fikiran, layanilah ia dengan iman.

Thursday, June 16, 2011

Kasih sayang.

Assalamualaikum.


Ok. Jom tengok video dulu.






Ah.Takde idea lagi nak tulis. Sila baca ayat ni dulu. (tak baca sudah) Surah Al-baqarah dari ayat 155 hingga 157




“Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar,”

“(iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan, “Innaa lillaahi wa innaa ilaihi raaji`uun”


“Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk.”



Ok. Cukuplah dengan intro. Pendek kata mungkin hari ni bukan hari aku. Tapi takpe,Allah kan ada. 

Sebenarnya aku ada janji dengan seseorang nak post kat blog. Rasanya janji dh tertunai kan. Hehe. Aku sekarang dah malas nak update blog. Maaflah,memang tiada mood menulis (menaip la).




Cukuplah dugaan utk hari ini. Jika ini ujianMu ya Allah,aku tidak akan sesekali bersangka buruk sangka terhadap ujianMu. 

Seperti yg disebut dalam surah tadi. "Mereka mengucapkan Innaa lillaahi wa innaa ilaihi raaji' uun". 

Ya Allah kuatkanlah hati aku, janganlah pesongkan hati aku dari akidah. Mungkin ini ujian untuk aku. Aku redha Ya Allah. Mungkin sekarang aku kena sedar yang aku dh banyak buat dosa. Kecil atau besar.

MAAFKAN AKU JIKA AKU ADA BUAT APA APA KESALAHAN KEPADA KALIAN.

Mungkin Allah nak tunjuk kasih sayangNya kepada aku. Alhamdulillah,ku bernasib baik kerana ada manusia yang diberi nikmat yang banyak sehingga melupakanMU Ya Allah.

Terima kasih kerana sudi membaca. Sekian. Assalamualaikum. Jangan lupa solat.



Thursday, December 16, 2010

Nilai

Nilai pegangan seseorang menentukan apa yang dirasakannya penting dan sangat berharga dalam hidupApa yang penting? Apa yang berharga? Emas? duit? Mungkin.

Aku banyak kali tewas kepada nafsu & salah menilaikan sesuatu benda. Contoh? Solat subuh. Aku ni susah sangat nak bangun. Alarm aku punya lah kuat. Satu rumah pun boleh dengar. Aku bangun untuk tutup alarm je. 

Semua itu menunjukkan dominasi emosi mengatasi logik. Sering kali apa yang kita fikir dan rasa bertentangan. Dan dalam pertentangan ini emosi akan mengatasi logik.  Apakah yang mempengaruhi emosi kita?

Jawabnya, nilai!

Emas & permata atau Iman & Taqwa?

Manusia bertindak melakukan atau tidak melakukan sesuatu berdasarkan emosi bukan logik. Begitulah mengikut hasil kajian pakar-pakar psikologi. Maknanya, apa yang kita rasa itulah yang mendorong kita membuat keputusan dan bertindak, bukan apa yang kita fikirkan. Ini menjelaskan mengapa sesuatu perkara yang telah kita ketahui kebaikannya, tetapi kita gagal melakukannya.

Seseorang yang merasakan solat subuh itu sesuatu yang bernilai berbanding tidur boleh melaksanakan perintah allah tersebut dengan mudah & gembira. Manakala perokok tegar boleh berhenti merokok kalau dia merasakan nilai kesihatannya lebih penting dari membeli rokok.

Nilai menentukan cara hidup.

Dua orang yang mempunyai nilai yang berbeza akan hidup dengan cara hidup yang berbeza.Si A & Si B

Mereka akan memilih kerjaya,membeli rumah,memandu kereta dan memilih jodoh yang saling berbeza.

Si A yang berpegang kepada nilai agama,akan memilih seorang gadis yang menutup aurat,bekerja di firma yang halal perkhidmatan,produk & operasinya,membeli rumah dengan pinjaman di bank yang berlandaskan syariat.

Si B pula yang berpegang kepada nilai keselesaan dan kemewahan akan memilih gadis yang mendedahkan aurat  (asalkan cantik),bekerja dengan gaji yang besar (walaupun dalam firma yang haram) dan membuat urusan kewangannya di bank-bank yang mengamalkan riba. 

Kedua-duanya merasakan diri mereka untung. Betul kah? Tidak. Dalam islam,keuntungan dan kerugian ditimbang atas neraca halal dan haram, pahala dan dosa,keredaan Allah atau kemurkaan-Nya.

Sahabat Rasulullah 

Begitulah yang terjadi kepada Yasir dan Sumayyah yang sanggup mati di hujung tombak kerana memilih iman berbanding kenikmatan dunia dan segala isinya. Kecintaan Khubaib terhadap Rasulullah saw yang mengatasi kesenangan dirinya bersama keluarga sehingga dia berkata, "aku lebih rela mati daripada melihat Rasulullah tercucuk duri." Dari kaca mata dunia, Bilal, Yasir, Sumyyah dan Khabbab adalah manusia yang bodoh dan rugi... tetapi dari kaca mata Islam merekalah yang paling beruntung dan berjaya! Alangkah!

Pelajar

Seseorang pelajar yang merasakan bernilainya setiap kelas yang perlu dihadiri tidak mungkin terfikir untuk ponteng bukan?



Nasihat untuk diri penulis dan pembaca.

Thursday, November 25, 2010

Rage!

Control! Take a wudu' bcoz it's came from satan.

Friday, November 19, 2010

30 days as a muslim.

30 Days as a Muslimis the third episode of season 1 of the reality television show 30 days which produced by FX Networks created and introduced by Morgan Spurlock. It talks about a devoted Christian who had to spend 30 days with a Muslim family. See what is his point of view after and before this experience. You can read information about this episode of the show at Oprah website

Who love winter?

Baru aku ada tanya kat satu site ni. Nama dia Yahoo! Answer. Kat sini leh tanya macam2. A-Z. Bosan2 tu aku tanya satu benda ni. who love winter in russia...coz i hate it! (-_-"). haha. sajer nak tengok respon russian2 ataupun spe2 yg pernah  experience cuaca extrem kt rusia ni. (yang pandai cakap BI jelah). Mari tengok some daripada jawapan2 depa.


Daripada : Eugene B 


If it's a good snowy winter with -10C -- 20C temperature, then yeah, it's fun. E.g. the last winter was awesome. However when the temperature fluctuates around 0C and the sky pours wet snow on you, it's truly horrible, that's the most disgusting weather I can imagine. Unfortunately where I live the weather was like this for almost 5-10 recent years (except the last one) and that's really wrong for this location. I hope the climate reverts back to how it used to be.


Daripada : MARC



Being from texas, i spent the last15 of 20 new years in russia, usually with long stays about 5 months or more. winter in texas is horrid. cold one day, then warm the next. i'll take the warm. BUT when it is 28-35 degrees F (-3 to +2 C) wet, drizzly, windy, and miserable, it is intolerable. in russia, we get way below -3 centicrade OR farenheit! as long as it is celsius, -15 or warmer, you can't say it is cold. the air doesn't remove heat from your body as in texas near freezing due to texas' humidity. it is 83 degrees, 29 celsius in our flat all winter. when outside it is -20 and sometimes it is, for many days. a little more dressing is needed. special care for -30s, -39 being the coldest i have seen. then, the air is like a hammer to your face. but i walked a couple miles in it 3 days in a row. sober, that is. and with the snow, beautiful snow! how can you not love the russian winter??!? walking in falling snow is so romantic!!

Daripada : Анна Фролова (Anna Frolova)

I love our snowy winter. I live where frosts reaching -30 -35 degrees, and summer heat up to +40. In winter, a lot of fun, ski, sled, winter hiking on the barbecue, children are molded snowmen, slide down slides, playing snowballs. To love the Russian winter, you need to be born here and live.

Daripada : kate

There is nothing wrong with snow and cold temperature. Of course one has to get used to it.
In fact it kills the germs and snow brings water to a soil.
Here in New York we have fairly cold and snowy winters. Not every year though. The good part is all private sector and roads get cleaned since fall and fractures will indebted the owner for life, in case the spot he/she owes would be the one a person slipped, fell and broke something. We have Lawyers for it.
Bad thing: Every little winter storm paralyzes the city, schools are not working, delays with public transportation, airports delays. That annoys a lot.
Also since we live on the Ocean, at North East, the wind is what makes it all problems. Because if it is+ 20F (about minus 5C with N wind it feels minus 20C or worse
Even silly Americans wear hats then

Jawapan dari kate nilah jawapan yg aku rasa paling mantooop.

Tulah je kott dari aku utk artikel ni. Hari ni salji turun dengan lebatnya. Boleh jer pergi kelas. Kena hati2 jalan yang licin. Banyak yg leceh time2 winter ni.

Tapi boleh main ice skating nanti kott. Jom2. Ada rezeki leh ski ke hape ke. Tahun lepas main salji depan n ragbi depan hostel. Memang BATAK!  haha

Have a nice,fun & meaningful winter!

Terima kasih kpd Pakcik Flickr =p

Saturday, October 30, 2010

Macam mana nak jadi pandai?

Soalan apa yang aku tanya ni? Tanya kat siapa ni? Sejak kebelakangan ni aku rasa aku makin bengong ataupun boleh dikatakan....dungu? Astaghfirullah,huhu,buat kerja pun makin malas,bila nak buat kerja mulalah plan nak tonton movie atau series yang aku minat,pastu plan nak buat kerja.Plan kadang2 tak jadi jugak.
(-_-").Arghh,kadang boleh jadi tension,kerja tak siap2 lagi,asyik terfikir pasal kerja,asyik relax jer,kalau lapar...masak...makan..pastu menghadap laptop atau htc legend aku yang baru beli dari septz ni,huhu,what a life dude!


So,aku rasa kena kurangkan main internet sikit. Bukan nak jadi anti-teknologi plak. Tak geek la camtu. Haha.

Delete Facebook? OMG

P/s: xde la tension sgt,risau pasal kerja xsiap lagi jer,haha.ok lah! gotta go! Study...study...study