Pages

Tuesday, November 17, 2009

Coba ko cuba,,,,

Assalamualaikum,,,,,

Indahnya pagi ni,,,,kelas pun xde,,,waktu yg baek utk aq post item aq,,,

“Sesungguhnya seorang mukmin ketika melihat dosanya seakan-akan ia berada di pinggir gunung. Ia takut gunung itu akan menimpa dirinya. Dan seorang yang munafik (fajir) tatkala melihat dosanya, seperti memandang seekor lalat yang hinggap di hidungnya, lalu membiarkannya terbang.” (HR. Bukhari)

Mcm mana kita pndang dosa??

Takut x kalau buat dosa??

Kalau dah tau dosa kenapa buat??

Haaaa,,tu la manusia,,,,kalau diberi perintah xsemestinya akan buat spt yg disuruh,,,,

*sigh*,,,,nafsu kdg2 leh mengalahkn akal,,,,,

itulah manusia yg xberfikir panjang sblm mmbuat kptsn,,,

bak kata abg usrah aq kt MIAT dulu,,,

antara pertarungan/pertempuran/perlawana/perperangan yang paling sengit sekali ialah antara nafsu n akal,,,,

Sanggup x kita mengenepikan nafsu utk kepentingan agama??

Apa beza "Clever" n "Wisdom"???

Orang yg 'clever' xsemestinya 'wisdom'

Tapi org yg 'wisdom' adalah org yg 'clever'!!!

Knp???

Cth: Mamat sorg ni dah graduate,dpt PhD plak tu,,sorg islam,,,takat atas IC jer islam,,tapi xsolat n byk buat maksiat(sng citer),,,ni la yg 'clever' tp x'wisdom'...kalau seorang yg 'wisdom' (bole kata bijaksana dlm BM) dia akan buat kptsn berdasarkn akal semata2,,bkn atas kehendak nafsu,,,inilah mujahid yg sebenar!!!

Nafsu vs Akal
sapa yg selalu menang???

Mujahid : orang yg berjihad

P/s : First time post,,kualiti penulisan kurang berkualiti.

No comments: