Pages

Thursday, October 21, 2010

Nama aku

Oh! lupa plak nak kenalkan diri aku ni...ni haa...tgh aku dok kemas almari aku...terjumpa plak key chain yang dah lama tergantung kt situ...hehehe...key chain nama aku kott...terkenang plak masa kecik2 dulu...susah nak sebut nama sendiri...huhu...dah la asyik silap tulis nama aku jadi FAKRULLAH..sepatutnya FAKHRULLAH...kan sodap nama tu...kan2?? nama penuh MOHAMAD FAKHRULLAH BIN ROSLAN,МОХАМАД ФАХРУЛЛАХ БИН РОСЛАН (bhs rusia), بن رسلان
محمد فخر الله (bhs arab...baca dari kanan dulu)

Time aku nak keluar kt imigresen dubai hari tu ada pak arab ni puji nama aku...mula2 dia tengok pasport aku dulu...dia tersenyum...pastu bagi salam kat aku...assalamualaikum...aku jawab salam...waalaikumsalam...tny lagi...kaifa haluka? erkk...dah la aku time tu blur aku lagi...geleng2 tanda tak faham...so dia tny la dalam BI

-How do you do?
-I'm fine thanks


-What a beautiful name you have...
-hehe..thank you..syukran


Aku keluar g dubai yang paling mcm oven walaupun malam....tengah hari xyah citer r...tertanya gak arab ni camne...zaman rasulullah dulu panas g hijrah jauh dari mekah ke madinah...g syam lagi...kena ada kesabaran yg tinggi duduk kat sini...hm~

Apapun..bangga lah nama sendiri...ada doa dalam makna dalam diri korang sume...so jadi la macam makna nama masing2...makna nama aku "Terpuji kemegahan Allah"...ada mohamad n allah dalam nama aku :)


5 comments:

FyZa said...

mula2 akak x reti nk eja gak nama kamu..huhu..sllu tertinggal h..hehe..
setiap nama ada mksdu kan..jdla seperti mkna dsebalik nama 2..;)

Syed Ahmad Fathi said...

fuhh. kene puji ngan pak arab tuuu.

fakhrullah said...

kak fyza: xpe..dh tanggungjawab saya kena terangkan....hehe....btol2 jadilah mcm makna nama kita...;)

fathi: :D orang kita ada ke nak puji camtu..

kiwi said...

sy dlu pn x reti gk eja nme awk =p..
hehe...kne puji kt pak arab 2...
tp mksud nme sy pn ok gk...wink2 ^^

fakhrullah said...

hehe...xpe..janji awk dh reti panggil nama sy skang...hehe...yela kan...pak arab tu paham jer bhs arab...nama awk pun cantik gak...mcm tuan dia...^^